Bogács és környéke

Bogács a Bükkalján, a Hór – és a Szoros patak völgyében Egertől 18, Mezőkövesdtől 10 km-re található. A falu termálvizű strandja, a környék csodálatos kiránduló helyei, horgász tavai, Eger és Mezőkövesd közelsége miatt iskolák kedvelt kiránduló, táborozó helyévé nőtte ki magát. Számtalan rendezvényével a környék idegenforgalmi központja.

A fürdőhelyéről ismert Bogács, Borsod -Abaúj -Zemplén megye déli részén fekszik a Egertől 18 km-re.
A terület az őskor óta lakott, a 19. században újkőkori kőszerszámokat találtak itt. A települést 1248-ban említik először, Bogachi néven. A lakosság főként szőlőtermesztéssel foglalkozott. 1323-ban az egri káptalanhoz került. A török időkben elpusztult, és csak a 18. században népesült be újra. A II. világháború idején, 1944-ben kisebb harcok folytak a környéken.

Az 1950-es években a térségben olajat kerestek, amit nem találtak, de a próbafúrások során termálvíz tört fel. 1959-ben épült az első medence, 1973-ban három újabb. 2000-től már hat medencével várja az idelátogatókat.

A falu látnivalói:

Termálfürdő, amely területén hat gyógyvizes medence (36-38 °C, óriás jakuzzi, fedett medence) kettő gyermekpancsoló (gyermekmedence 30 °C, vízi-játszótér 34 °C) egy feszített víztükrű úszómedence (26 °C) és a Jurta medence (30 °C) áll a vendégek rendelkezésére, továbbá egy EU szabványos játszótér.

Tájház, amely az egyik legrégebbi parasztház a faluban. A tájház a földnélküli parasztemberek életkörülményeit mutatja be, a bogácsi palóc népviselet, öltözet is megtalálható a kiállítási darabok között.

Hagyományőrző ház, amelyben a település két babakészítőjének munkái tekinthetők meg, életképekbe rendszerezve, bemutatva a népi élet jelentősebb momentumait, mely életképeket festmények tesznek még teljesebbé. A babákon kívül szőttesek, gyönyörű hímzések, öltözetek és eszközök is megtalálhatók a kiállítási darabok között.

Római katolikus templom. Román stílusú, a mai templom egy régebbi templomnak az alapjaira épült. Pontos építési ideje nem ismert. Szent Márton tiszteletére van felszentelve.

Horgásztó amely a Szoros – patak felduzzasztásával a fürdőtől 300 m-re létesült mesterséges tó ma horgászparadicsom. A tóban telepített halak horgászhatók: csuka, ponty, keszeg, amur. Telelő telepe a vadrécének, vonuláskor pihenőhelye költöző madaraink közül a hattyúnak, vadlibának. Kellemes kikapcsolódást biztosít nemcsak a horgászoknak.

Kilátó, melyről letekintve láthatjuk Bogácsot és a környék településeit, gyönyörködhetünk az elénk táruló csodás természeti képekben. Északi irányban a déli Bükk évszázados erdőkkel borított szépségében, dél felé tekintve pedig az Északi-középhegység alatt elterülő Dél-borsodi mezőségig és a Hevesi-síkságig is elláthatunk.

Kaptárkövek: A Bükkalja térsége régóta lakott, erre bizonyíték Cserépfalu határában, a Suba-lyuk barlangból előkerült 60-70 ezer éves neandervölgyi ősember leletek. De talán az első komolyabb, mai napig fennmaradt, jól látható nyomot valószínűleg a kora-népvándorláskorban, a 9. században a mai Bulgária területéről érkezett agriánusok hagytak, akik a Bükkalja 72 vulkáni eredetű riolittufa-tornyába mintegy 473 szabályos hasáb formájú sziklafülkét faragtak, amelyeket valószínűleg méhészkedésre használtak és később a mélyből feltörő kovasavas forró víz keménnyé cementált, így ellenálltak a lepusztulásnak. Az agriánusok maguk is kőbe vájt  barlanglakásokban laktak. E különleges földtani és régészeti-néprajzi értékeket képviselő 3-4 magas kúp alakú képződmények a kaptárkövek. A bükkaljai dombvidéket méltán nevezhetjük a „kaptárkövek földjének”, hiszen itt található a magyarországi kaptárköveknek több, mint kétharmada.

Borospincék: A Bükki borvidéken (korábbi nevén Bükkaljai borvidék) a környezeti adottságok hasonlóak az Egri borvidék termőterületeihez. Az itteni borok azonban általában magasabb savtartalmúak. Többségében száraz fehér, esetenként félédes borok készülnek itt, pl. Zengő fajtából. A közeli dombokon tufába vájt, sajátos hangulatú borospincék várják a látogatókat. A legismertebb a fürdőhöz közeli, Cserépi úti pincesor, de a bagolyvári, a csecslyuki, és a Hintó-völgyi pincék is olyan finom borokat rejtenek, mint az Olasz rizling, Bogács zászlósbora. Az a mondás járja, hogy e fajta itt magában őrzi „Kelet bölcsességét, Ázsia nyugalmát és a Nyugat műveltségét.


NOSZVAJ ÉS SÍKFŐKÚT

A Bükki Nemzeti Park déli határánál fekszik Bogácstól kb. 3 km-re, az Egert Mezőkövesddel összekötő közút “felezőpontjánál” helyezkedik el.

Noszvaj és környéke kiváló lehetőséget nyújt pihenésre, gyalogos, kerékpáros, lovas túrákra, a helyi folklór, a háziipari és kézmûves-mesterségek megismerésére.
Jelentősebb látnivalók:

De-la Motte-kastély: Nagyrészt báró Szepessy Sámuel építette 1774-1778 között, majd Báró Vécsey Anna második férje, De-la Motte császári ezredes fejezte be. A XVI. Lajos stílusában épült, részben emeletes kastély tervezôje -feltehetően- az egri líceum főpallérja, Povolni János volt. A kastély körül szépen gondozott angolpark terül el.

Gazdaház: Az épület mind külsőségében, mind belső berendezésében hű képet ad az 1800-as évek végének lakásviszonyáról, a benne lakók életéről, valamint azokról a maguk készítette használati tárgyakról, amelyek az adott kor emberének rátermettségét, ügyességét bizonyítják.

A jómódú, földműves család kő falazatú házát 1889-ben építették két testvér két háztartása számára. Ezért a konyha szabadkéménye alatt két patkát látunk, melyeken szabad tűzön főztek. A háznak két véghomlokzata közül az utcait kék festékkel színezték, falisávokkal, zsalugáterekkel díszítették és oromzatán hármas szellőző alatt az építés évszáma: 1889 látszik. Kőkerítése, díszes kapuoszlopai, az udvari homlokzat kőkeretes ablakai, a rácsos ajtó – a verebce – a bükkaljai nép építkezés tipikus vonásai, amelyek a nemesi kastélyok, kúriák formai jegyeire emlékeztetnek.

Református templom: A hajdani Árpád-kori templom 1928-ban lebontásra került, ekkor épült a jelenleg is álló templom, melynek oldalbejáratánál egy falszakasz, szépen faragott gótikus nyílással idézi az elbontott Árpád-kori templom szépségét. A művészettörténeti ritkaságnak számító festett, fakazettás mennyezete Egerben, a Vármúzeum Gótikus Palotájában tekinthető meg. A mennyezetképek legjellegzetesebb darabjainak másolatai Noszvajon is megtekinthetők a református templomban.

Sikfőkút és környéke: A Sikfőkúti-tó elgátolással létesített festői tavacska, csónakázási, vizibiciklizési, horgászási lehetőséggel. A tavat a bővízû Imre-forrás táplálja.

A környék kiváló lehetőséget nyújt mind a könnyed kirándulásra, mind a nehezebb túrákra vágyóknak. A túrázás közben megfáradt természetjárókat pihenő- és piknikezésre alkalmas helyek is várják. Ilyen például az Attila-forrás illetve a Várkút környéki erdei pihenőhelyek.

Ajánlott túraútvonalak Noszvaj környékén:
Síkfőkút – Novaji kunyhó – Várhegy – Attila kút – Síkfőkút
Síkfőkút – Imány-tető – Kerek domb – Patkó hegy – Síkfőkút
Síkfőkút – Attila forrás – Várkút

CSERÉPFALU

Cserépfalu a Bükkalján, a Hór patak völgyében található Bogácstól 3 km-re. A falu már évszázadok óta lakott település, alapítója egy délvidéki származású birtokos, Crispinus lehetett. A község a nevét is tôle örökölte.

A környék látnivalói:

Suba-lyuk barlang: A falutól 2 km-re északra találták meg 1932-ben a Neander-völgyi ember első hazai leleteit, egy felnőtt nő és egy hároméves gyermek csontjait. A későbbi ásatások során barlangi medve, barlangi oroszlán, memut, ősbölény és ősorrszarvú csontmaradványai kerültek felszínre az ún. Wüm-eljegesedés korából származó kőeszközökkel együtt.

Hór völgy: az ország leghosszabb völgye.

Ódorvár amely a Hór –völgy fölé kiugró egyik keskeny, sziklás gerninc végén állt egykoron. A hagyomány szerint már az ôskorban vár állott itt. A 14.-15. században rablólovagok és husziták birtokában volt az erôsség , a 16. század végétôl pedig a töröké lett. A romokról csodálatos kilátás nyílik a Dél-Bükk hegyláncaira, a Bükkalja domsoraira, falvaira. A vár oldalában nilik a Hajnóczy-barlan, amely csak engedéllyel és megfelelô felszereléssel látogatható.

Oszlai tájház a Hór-völgy Ódorvár alatt elterülô tisztásán áll, ahol az etdôt gondozó erdészek sajátos életét, tevékenységét és a mindennapi használati eszközeiket ismerhetjük meg.

Az Ördögtorony tanösvényen a Bükkalja kőkultúrájának valamennyi emlékével találkozhatunk. A falutól északkeletre található Mész-tető délnyugati oldalában, a plató pereme alatt néhány tufakúp magasodik. Ezek egyike az Ördögtoronynak nevezett kaptárkő, amelyről a tanösvény a nevét kapta.

A Kisamerikai-barlanlaglakásokat az Ördögtoronyhoz vezetô tanösvényen találhatjuk. Különös nevét a reformátusok ragasztották rá gúnyból, utalva arra, hogy amíg a falu gazdagabb lakói a világgazdasági válság idején Amerikába vándoroltak ki, addig a szegények tufa-falba ásták lakásaikat, így csak „Kisamerikáig” jutottak.

A Millenniumi kilátót Csete György Kossuth-díjas építész tervezte, melynek formája egy kaptárkőre emlékeztet, s az ablakok képezik a fülkéket. Apró nyílásai a Göncölszekér csillagképét formázzák. A dácittufa tömbökből épült kilátóba beillesztett régi faragott kövekkel az egykori cserépi kőfaragóknak állítanak emléket.

Berezdaljai pincefalu ahol három pincesor sorakozik egymás fölött a lejtôn. Itt található többek között Derda László pincéje is (bor-kápolna), ahol a falon bibliai jelenetek vannak a kőbe vésve.

A falu Gazdaháza egy XX. század eleji középbirtokos család életmódját mutatja be a tisztaszobától kezdve a szerszámosig, helyben gyűjtött anyagok felhasználásával. Az oldaltornácos ház 1911-ben épült, hagyományos stílusban. Közelében található a falu híres szülöttének, Cserépfalvi Imrének az emlékszobája. Eredetileg Deutsch volt a vezetékneve, ám a faluhoz fűződő szép gyermekkori emlékei miatt felvette a Cserépfalvi nevet. 1936-ban Budapesten megalapította a Cserépfalvi Könyvkiadót. Barátjának mondhatta Radnóti Miklóst, Szabó Zoltánt, Kovács Imrét és Faludy Györgyöt is. A szülői ház helyén álló emlékszoba hitelesen mutatja be a legendás könyvkiadó életét. Cserépfalvi Imre születésének 100. évfordulójára készült 2000-ben Pauer Gyula Munkácsy-díjas szobrász alkotása, a Művelődési Ház előtt felállított Cserépfalvi Emlékoszlop.

Református templom, mely neogótikus stílusú Borsod-Abaúj-Zemplén megyek egyik legmagasabb református temploma, 54 méter magas és az 1000 éves millenniumi évfordulóra épült 1898-ban.

CSERÉPVÁRALJA

A település okleveles említése 1214-ből való, nevét a valamikor ott magasodó várról kapta. A Cserépvár a hagyomány szerint avar földvár helyén épült. A vár első okleveles említése 1408-ból való. Vélhetően a XIII–XIV. század eleji névadási szokás, az első tulajdonosára, vagy építtetőjére utal (egy Cserép nevezetű köznemes építhette a várat, aki tulajdonosa volt a közeli Cserépfalu településnek is). A vár alatt, a Várhegy oldalában 12 riolittufába vájt vermet találhatunk. Ezeket valaha gabona tárolására használták.

Cserépváralja portáinak jelentős része még a századfordulón is riolittufába vájt helyiségekből állt. Valószínűleg a domborzat és a szegénység kényszerítette arra az itt élő gazdálkodókat, hogy a pincéjüket úgy alakítsák át, hogy az lakóotthon céljára is alkalmas legyen. Az egykor jellemző pinceházak világába a műemléki védettségű barlanglakásos tájház enged bepillantást, mely felszerelésével és használati eszközeivel az egyedi életformát tükrözi vissza.

Építészeti ritkaságnak számít a település copfstílusú, modern római katolikus temploma (titulusa: Munkás Szent József), amelyből csak kettő van az országban (a másik Hollóházán található).

A falu határában 10 lelőhelyen 20 kaptárkövet ismerünk, amelyeken összesen 132 fülke számolható össze. A kaptárkövek zöme kúpformájú, közöttük impozáns méretűek is vannak. A Mangó-tető déli oldalából kimagasló Nagykúp a legismertebb kaptárkő, amit idősebb lakosok Ördögtorony néven is emlegetnek.

MEZŐKÖVESD

Mezőkövesd a Matyóföld központja. A városban élő matyók, valamint a Tard és Szentistván lakossága képezi a matyó népcsoportot, mely színpompás viseletéről és színes, szabadrajzú hímzéséről ismert. Nevüket Mátyás királytól eredeztetik, tőle kapták a mezővárosi rangot 1464-ben.

A város nevezetességei:

Kis Jankó Bori Emlékház, amely a Népművészet Mestereként is elismert, híres mezőkövesdi rajzolóasszony életének, tevékenységének, a korabeli népművészetnek állít emléket a kiállítóhelyként 1974-től működő Kisjankó Bori Emlékház.

Hadas városrész amely a régi település szerkezetet megörző skanzen jellegű városrész. Apró telkeivel, a kanyargó utcákkal, ill. a településrész egyes épületeivel 150-200 év távlatából hitelesen őrzik a matyóság építészetét, az egykori életformát. Az ősmagban még meglapuló lakóházakban fazekas-, szövő-, mézeskalácsos-, üvegcsiszoló és hímzőműhely működik, kézi festésű konyha- és szobabútorok tekinthetők meg.

A Matyó Múzeum a Matyó népélet tárgyakban élő hagyományiat mutatja be, úgy mint a Matyó lakodalmas menetet, matyó viseleteket, fotó- és kékfestőműhelyt, surckészítő, parasztház hagyományos berendezéseit.

Mezőgazdasági Gépmúzeum, Európában egyedülálló kiállítás, mely Hajdu Ráfis János magángyűjteményéből jött létre. Ízelítő Észak-Magyarország legnagyobb kiállítói térrel – közel 3000m2 – rendelkező szabadtéri múzeumából : mezőgazdasági eszközök a kézi erőtől a benzines lokomobilokig, száz éves működőképes gépmatuzsálemek, ólas kert, jéggyár, gazdaház, istálló, díszes kovácsmunkák, háborús relikviák.

Gari Margit Emlékház és Zeneházban hajdanán Simon Istvánné Gari Takács Margit élt, aki történet- és mesemondásával, matyó népművészeti tevékenységével vált híressé. Népművészeti tevékenysége – mint például a matyó baba készítés, matyó hímzés – mellett a zene, a népdalok éneklése is jelentős szerepet töltött be életében (mialatt alkotott, mindig dalolt). Az Emlékház egy részében népzenei kiállítást is megtekinthetô.

Szent László Katalikus Templom, a 15. században épült. A hajdani bordás boltozatú, gótikus szentély a jelenlegi templom egyik kápolnája.

Zsóry Gyógy-és Strandfürdő mely Észak-Magyarország egyik legnagyon termálfürője. A 875 m mélyből feltörő 60 ºC-os víz nagyon magas szulfidion tartalma miatt a kénhidrogén (zábtojásra emlékeztető) szaga már messziről érezhető. A viz alkalmas reumás megbetegedések, izületi gyulladások és kopások, különböző női betegségek gyógyítására, valamint sérülések, ortopédiai műtétek utókezelésére.

MISKOLC

Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye, hazánk negyedik legnépesebb városa amely a Bükk hegység keleti lábánál, a Szinva-patak medencévé táguló völgyében, valamint mellékvölgyeiben és a pataknak a Sajó felé nyúló lejtőjén fekszik.
A környék Európa egyik legrégebben lakott területe, mint azt paleolit kori leletek tanúsítják. A különböző tájegységek találkozásánál, fontos kereskedőutak mentén épült település már a középkorban kereskedőváros volt, és 1365-ben Nagy Lajos királytól kapott városi rangot. A török hódoltság után ipara is fejlődésnek indult. A szocialista időszakban Magyarország egyik legjelentősebb iparvárosaként élt a köztudatban.
A város és környéke látnivalói:

Anna-barlang
Különleges természeti érték a lillafüredi Palotaszálló függőkertje alatt húzódó Anna-barlang, amely egyike a világ három, a nagyközönség számára látogatható mésztufa-barlangjának. A barlang üregeinek javát 1833-ban, Stark András bányász vezetésével találták meg, amikor a hámori vasverők számára bővizű forrásokat kerestek.

Bükk-fennsíki tanösvények
A 7,2 km hosszú, 4 állomásos Olasz-kapu tanösvény (Zsidó-rét – Őserdő – Tar-kő) a Bükk-fennsík Olasz-kapu parkolójából közelíthető meg, és elsősorban felszín-alaktani, botanikai, tájképi érdekességeket mutat be.

Bobpálya
A 800 méter hosszú pálya a Barlangfürdő és a Csónakázó-tó szomszédságában, a hegyoldalra épült. A rozsdamentes acél pályán a maximális sebesség 42 km/h, a szintkülönbség 54 méter.

Deak Ferenc szobor
A politikus, jogtudós Deák Ferenc 1925-ben felavatott egész alakos szobra Gárdos Aladár alkotása. A bronz főalak mellett a haraszti mészkőből készült, a nemzetet szimbolizáló női alak lehajló lobogót tart a kezében.

Diósgyőri vár
A XII. századi vár helyén épült a XIV-XV. században a gótikus vár, amely királynék jegyajándéka volt századokon át. Nagy Lajos király korában élte fénykorát. Ma az ország egyik legjelentősebb műemléke.

Diósgyőri Várfürdő
A Diósgyőri Várfürdő a Diósgyőri vár szomszédságában található. A strandon két medence várja a felüdülni vágyókat: a 20×25 méteres úszómedence vízmélysége 185 centiméter, a 15×10 méteres strandmedence 80 centiméter mély.

Hámori-tó
A lenyűgöző környezetben lévő Hámori-tó a Garadna patak felduzzasztásával keletkezett. Ma kedvelt horgász- és csónakázótó, télen a jégen korcsolyázni is lehet. Több mint 1 kilométeres sétaút vezet a partján.
Kalandtúra Park
A miskolctapolcai parkban található játszótér szomszédságában kialakított Kalandtúra Park jelenleg 26 pályából, egy kék (könnyebb) és egy piros (nehezebb) pályarendszerből áll.

Lillafüredi Állami Erdei Vasút
A kisvasút az Észak-Kilián városrésztől Lillafüred érintésével Garadnáig közlekedik 14 km hosszon.

Lillafüredi Pisztránterep
Az ómassai útról megközelíthető pisztrángtelep nevezetessége, hogy természetes körülmények között, szabadban álló medencékben tenyésztik az őshonos, nemes pisztrángot.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma
A múzeum a magyar és az egyetemes vaskohászat fejlődéstörténetét mutatja be az ókortól napjainkig – gazdag tárgyi anyaggal, diorámákkal, működő modellekkel.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Massa Múzeuma – ˝Őskohó˝, Vasverő
Az őskohóhoz hasonló ipari emlék Európában is csak három található. Mellette egy XVIII. századi, rekonsturált vasverő és a történetét bemutató Massa Múzeum áll.

Miskolci állatkert és kultúrpark
Az állatkert eredetileg vadaspark volt, így valójában az erdőben sétálva ismerhetik meg a látogatók az itt élő közel 150 állatfaj több mint 600 egyedét.

Miskolctapolcai barlangfürdő
Miskolctapolca Európában egyedülálló karsztvizes termál-barlang fürdője a 16. századtól a bencés szerzetesek kedvelt fürdőhelyeként volt ismert.
A természet alkotta barlangrendszerben napjainkban 5 beltéri medence található, amelyekben a gyógy- és wellness szolgáltatások széles választéka igazi regenerálódást biztosít a pihenésre és a gyógyulásra vágyók számára.
A Barlangfürdőt tápláló termálforrás vízhőmérséklete 29,4 Celsius-fok. A medencék vizének hőmérséklete 30-35 Celsius-fok.
A fürdőhöz kapcsolódó Barlang Aquaterápia részleg felfrissülést, regenerálódást és gyógyulást kínál számos wellness és gyógyászati szolgáltatásával.

Panoptikum
A Diósgyőr vára kazamatáinak ágyúállásaiban rendezték be Közép-Európa legnépesebb panoptikumát, a hat életkép 67 figurája a XIV. századi virágzó középkort idézi meg.

Papíripari Szakgyűjtemény
A Diósgyőri Papírgyár gyűjteménye bemutatja a papírgyártást a kezdetektől napjainkig, és eszközök, makettek segítségével megismerteti a gyár több mint 200 éves történetét. Itt a papírmerítés is kipróbálható!

Szeleta-barlang
A magyarországi ősemberkutatás egyik legfontosabb lelőhelyét Kadic Ottokár tárta fel 1907-13 között, Herman Ottó kezdeményezésére.

Szent István Cseppkőbarlang
A Lillafüreden található Szent István Cseppkőbarlang a különleges formájú cseppkövek birodalma. Járatainak hossza 1043 méter, ebből a látogatók 170 méternyi szakaszt járhatnak be.

Sziklakápolna (Jézus Szíve), Miskolctapolca
A barlangot 1934-ben építették ki, és 1935-ben szentelték fel. Az oltárába a kassai vértanúk ereklyéje került. Az 1995-ös felújításkor állítottak az építést kezdeményező dr. Páter Szabó Pius emlékére székelykaput.

EGER

A mai város történetének kezdete Szent István idejére tehető, aki az első öt magyar püspökség egyikét alapította Egerben. Egyházi kötődése mind a város szerkezetét, mind történetét meghatározza. 1204-ben itt halt meg Imre király, akit fiával, III. Lászlóval temettek el. A vár kiépítése a tatárjárást követően kezdődött. Kiváltságokat kapott Nagy Lajos királyunktól, igazi fellendülése azonban Hunyadi Mátyás uralkodása idejére tehető, aki többször is megfordult a hévizes városban, sőt országgyűlést is tartott falai közt. Építészetileg is termékeny volt e reneszánsz időszak, hisz két nagy építtető püspöke is akadt: Beckensloer János és később Bakócz Tamás, mindkettő későbbi esztergomi érsek. A vár a török veszedelem kezdetén végvári funkciókat nem láthatott el. 1549-ben Dobó István került kapitányként az erődítmény élére, és ő építette ki ellenállásra képes hadászati objektummá. 1552. szeptember 11-én két diadalmas török sereg egyesült Eger falai alatt, ám több mint egy hónapos heves ostrom és rohamok sem törték meg a várat védő, alig 2000 főnyi védősereget. 1560 után Eger hadászati kulcsponthelyzetét felismerve többször is korszerű erődítési munkálatokat végeztek a várban, ám azt 1596-ban az idegen védősereg feladta a töröknek. A város 1687-ben szabadult fel, heves ostromot követően. Hadászati jelentőségét elvesztette, és 1702-ben csak azért nem robbantották fel teljes egészében a várat, mert a költségek igen magasra rúgtak volna. Maga Rákóczi a szabadságharc alatt többször is tartotta itt főhadiszállását. Eger mai arculata főként a XVIII. században alakult ki, az Óváros utcarendszere azonban – Magyarországon szinte egyedülállóan – a kora középkori állapotot idézi. 1804-ben a város érseki rangot kapott. Eger a templomok városa: számuk több tucatot tesz ki. A múlt század végi nagy fellendülés Egert elkerülte, a város nem kapott vasúti fővonalat. Így csendes múzeumvárosként érte meg 1945-öt, amiután jelentős iparosítást vittek végbe. A város arculatát azonban – szerencsére – ez túlzóan nem torzította: Eger ma Magyarország elismerten egyik legszebb városa.

A város látnivalói:

Líceum
Líceum tekintélyes épületét, a XVIII. század végén egyetem céljából Eszterházy Károly gróf építtetett, s ahol ma főiskola működik. A Líceum első emeletén tekinthető meg az országszerte híres egyházmegyei könyvtár, ahol számos régi kódex, kézirat, s a Magyarországon fellelhető egyetlen eredeti Mozart-levél is látható. Az épület tornyában működő Csillagászati Múzeum és “Specula” periszkóp szintén kuriózumnak számít.

Bazilika
Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma, a Bazilika. Hild József tervei szerint 1831-1837 között épült Pyrker érsek megrendelésére. A főszékesegyház előtti téren álló szobrok Marco Casagrande alkotásai. A Bazilika orgonáját a XIX. század végén a salzburgi Moser cég szállította. Főszezonban (május 15. – október 15.) mindennap a déli órákban orgona-bemutatót hallhatnak az ide betérő érdeklődők.
A közelben, a Városfal utcában, egy hagyományos pincében található a Szemfényvesztés c. kiállítás, ahol megismerhetjük és egy kicsit átélhetjük a vakok és látássérültek életét.

Érsekkert
A Tárkányi utcán haladva jutunk el az Érsekkerthez. A mintegy 22 hold kiterjedésű parkot Eszterházy püspök idejében építették, a közepén található szökőkutat 2000-ben avatták fel. A francia parképítő művészet hagyományait őrző park 1919 óta közkert.

Termál- és élményfürdő
A Petőfi téren találjuk az egri termál-és élményfürdőt. A melegvizes strand hat szabadtéri és egy részben fedett medencével várja a látogatókat. Egert 1976-ban országos jelentőségű gyógyhellyé nyilvánították. A természetes forrásokból naponta több ezer köbméter víz tör elő.
A termálfürdő mellett találjuk a Török fürdőt. Vize a mozgásszervi megbetegedésekre, a nőgyógyászati panaszokra és a gerincoszlop betegségeire kedvező hatással van. Ha egy kicsit tovább sétálunk, a Frank Tivadar utcán láthatjuk a Bitskey Aladár olimpikonról elnevezett fedett uszodát, melynek tervezője Makovecz Imre.

Egri vár
A Várban a Kazamata, a Hősök terme, a történeti és időszakos kiállítás (a Gótikus Palotában), a Képtár, a Romkert, Gárdonyi Géza sírja, az Ispotály pince, a Panoptikum, az Éremverde kínál változatos időtöltést gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A belépőjegyek váltásakor tárlatvezetés kérhető több nyelven.

Gárdonyi-ház
A Vár északi (vagy hátsó) bejáratától ötven méterre tekinthető meg az Egri csillagok regény írójának, Gárdonyi Gézának az emlékháza.

Minaret
A Minaret Európa legészakibb török korból származó emlékműve. Az építmény 14 szög alaprajzú és 40 méter magas. A faragott homokkőből épült torony viszonylag jó állapotban vészelte át az évszázadokat. Magas törzsén belül 97 csigalépcsőfok vezet fel a körerkélyre, amelyet vaskorlát övez. A csodálatos panorámáért érdemes megküzdeni a csigalépcsőkkel!

Dobó tér
A Dobó tér Eger legegységesebb, legzártabb tere. Kisfaludi Stróbl Zsigmond és Stróbl Alajos alkotásai a főtéren állítanak emlékművet az 1552-es többszörös török túlerővel szembeni dicsőséges győzelemnek. A török 40-50 ezer fős hadseregével kb.2000 fős várnép nézett szembe. Dobó István és maroknyi csapata felesküdött a vár védelmére, és arra, hogy a végsőkig kitartanak. A közel negyven napos ostrom után a török sereg elvonult a vár alól. A felvidék kapujának tartott erőd védőinek, az egri hősöknek ekkor sikerült megállítani a hódító oszmán sereget. A várat a török csak 1596-ban tudta elfoglalni, amikor már zsoldosok védték.
Az Eger-patak egykor megyehatár volt Heves és Borsod vármegye között, szabályozása előtt többször is elárasztotta a várost. Egyes feltételezések szerint a város a nevét a patak mellett még ma is honos égerfáról kapta.

Minorita templom
A Dobó téren emelkedik Közép-Európa egyik legszebb és egyedi templombelsővel rendelkező barokk temploma, a Minorita templom. Mindennap 11.00,15.00 és 18.00-kor harangjáték hallható a templomból. Ha szemben állunk a templommal jobbra található a városháza eklektikus épülete. A térről a Zalár utcán keresztül jutunk el a piacig, ami hétköznap 6.00 – 18.00-ig, szombaton 6.00 – 13.00-ig, vasárnap 7.00 – 11.00-ig tart nyitva.

Érseki palota
A Széchenyi utca 5. sz. alatt található az Érseki palota, ami 1740-től az egri érsek rezidenciája. Ebben az épületben található az Érseki Gyűjteményi Központ kiállítása, ahol értékes egyházi kincseket őriznek. A kiállított tárgyak a XVIII. és XIX. század ötvös- és textilművészetének remekei: szentségtartók, kelyhek, ereklyetartók, miseruhák, palástok. Különösen értékesek az Erdődy Gábor egri püspök személyéhez kapcsolódó tárgyak, amelyeket Mária Teréziától kapott ajándékba. A palást, amely ugyancsak a királynő ajándéka volt, arról nevezetes, hogy az ajándékozót abban koronázták királynővé.

Szépasszony-völgy
A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A völgy nevéhez legendák sora fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, mint ahogy az első pincék építésének ideje sem.
A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható vulkanikus eredetű riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában. Emellett a pincében élő mohák és a nemespenész sajátos atmoszférát teremtenek, kellemes illatuk elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását.

POROSZLÓ

Poroszló a Tisza jobb partján, Bogácstól 37 km-re, Füzesabonytól 25 km-re délkeletre, Tiszafüredtől 9 km-re északnyugatra, a Tisza-tó partján, a Hevesi-síkon fekvő település. Észak és nyugat felől az M3-as autópályáról a füzesabonyi csomóponttól a 33-as főközlekedési úton, Miskolc felől Mezőkövesden át Borsodivánka irányából, Debrecenből a 33-as főúton, délről a 4. számú főútról Karcagnál Tiszafüred felé fordulva, vagy Fegyvernektől a 34-es főúton, Tiszafüreden keresztül közelíthető meg.
A község egyik legfőbb vonzereje a 127 km2-es Tisza-tó.
A Tisza-tavi madárrezervátum, amely a Világörökség része, a kikötőkből szervezett túrákon keresztül látogatható. A poroszlói ősszikeseken a mai napig fennmaradt a lovaglási lehetőség, miközben megfigyelhető a ritkaságszámba menő túzokkolónia.
A Tisza-tavi Ökoturisztikai Tanösvény és Vízisétány (pallóutas tanösvény két madárvártával és egy 8 méter magas toronnyal). A Tisza-tó -“Magyarország ökoturisztikai szigete” – státuszához méltó attrakciójával gazdagodott: A Tisza-tó vendégfogadó központjának is tekinthető Ökocentrum főépülete négy szinten, 2600 m2-en, parkja mintegy 10 ha-on mutatja be a Tisza-tó és aTisza-völgy eddig rejtett természeti csodáit.

FÜRDŐTURIZMUS

Bogácsi Termálfürdő
Zsóry Gyógy- és Strandfürdő
Demjéni Termálfürdő
Egerszalók Termálfürdő
Bükkszéki Termálfürdő
Eger Termálfürdő
Miskolctapolca Barlangfürdő

1 146 Comments

 1. Visszajelzés: tadalafil 20mg
 2. Visszajelzés: online levitra
 3. Visszajelzés: payday loans in arkansas
 4. Visszajelzés: levitra vs viagra
 5. Visszajelzés: hemp oil for dogs
 6. Visszajelzés: sophia viagra nude
 7. Visszajelzés: levitra 20 mg
 8. Visszajelzés: teva sildenafil
 9. Visszajelzés: tizanidine alternate name
 10. Visszajelzés: what tier is aripiprazole
 11. Visszajelzés: medicine amiodarone
 12. Visszajelzés: fish mox vs amoxicillin
 13. Visszajelzés: atorvastatin 25 mg
 14. Visszajelzés: baclofen vs diazapam
 15. Visszajelzés: flexeril vs baclofen
 16. Visszajelzés: wellbutrin cost
 17. Visszajelzés: buspar lowest dose
 18. Visszajelzés: wellbutrin with buspar
 19. Visszajelzés: corgard vs coreg
 20. Visszajelzés: lisinopril and celebrex
 21. Visszajelzés: citalopram what is it
 22. Visszajelzés: viagra and alcohol
 23. Visszajelzés: teva viagra
 24. Visszajelzés: buy generic viagra
 25. Visszajelzés: sildenafil pfizer
 26. Visszajelzés: free samples of viagra
 27. Visszajelzés: viagra sin receta
 28. Visszajelzés: viagra soft gel
 29. Visszajelzés: melatonin and cialis
 30. Visszajelzés: generic trumax viagra
 31. Visszajelzés: azithromycin cost
 32. Visszajelzés: keflex covers
 33. Visszajelzés: cymbalta for anxiety
 34. Visszajelzés: celebrex dosing schedule
 35. Visszajelzés: withdrawl from cymbalta
 36. Visszajelzés: viagra directions for use
 37. Visszajelzés: what is sildenafil
 38. Visszajelzés: revatio vs viagra
 39. Visszajelzés: viagra mistake
 40. Visszajelzés: cialis 20 mg
 41. Visszajelzés: how to take viagra
 42. Visszajelzés: viagra online purchase
 43. Visszajelzés: free cialis samples
 44. Visszajelzés: how to get viagra
 45. Visszajelzés: cialis vs viagra
 46. Visszajelzés: vietnamese viagra
 47. Visszajelzés: otc viagra
 48. Visszajelzés: tadalafil 20mg
 49. Visszajelzés: cost of cialis
 50. Visszajelzés: viagra walmart
 51. Visszajelzés: levitra dosage
 52. Visszajelzés: cialis logo
 53. Visszajelzés: order viagra
 54. Visszajelzés: homemade sex on viagra
 55. Visszajelzés: actual sex with viagra
 56. Visszajelzés: latin boy viagra youtube
 57. Visszajelzés: cialis 40 mg dangers
 58. Visszajelzés: megan sky viagra
 59. Visszajelzés: free viagra tablets
 60. Visszajelzés: sildenafil and viagra
 61. Visszajelzés: viagra coupon for 2017
 62. Visszajelzés: how good does viagra work
 63. Visszajelzés: sildenafil online paypal
 64. Visszajelzés: acheter viagra 100 mg
 65. Visszajelzés: cheap sildenafil tablets
 66. Visszajelzés: order cialis online us
 67. Visszajelzés: generic cialis 2018 cost
 68. Visszajelzés: lyons drug viagra
 69. Visszajelzés: cialis walmart
 70. Visszajelzés: stromectol buy online
 71. Visszajelzés: cialis 5 mg
 72. Visszajelzés: 100 mg viagra
 73. Visszajelzés: walmart cialis
 74. Visszajelzés: cialis overnight shipping
 75. Visszajelzés: viagra by phone
 76. Visszajelzés: cialis ingredients
 77. Visszajelzés: sildenafil price
 78. Visszajelzés: generic cialis cheap
 79. Visszajelzés: viagra gold 800mg
 80. Visszajelzés: cialis price usa
 81. Visszajelzés: viagra generic name
 82. Visszajelzés: gabapentin and alcohol
 83. Visszajelzés: cialis 10mg uk
 84. Visszajelzés: levitra 100mg
 85. Visszajelzés: viagra price walmart
 86. Visszajelzés: norvasc generic
 87. Visszajelzés: atorvastatin 20mg
 88. Visszajelzés: meloxicam warnings
 89. Visszajelzés: metoprolol tartrate 50mg
 90. Visszajelzés: losartan dosage adult
 91. Visszajelzés: viagra sale
 92. Visszajelzés: tadalafil citrate liquid
 93. Visszajelzés: purchase levitra
 94. Visszajelzés: steroids prednisone
 95. Visszajelzés: amitriptyline cost
 96. Visszajelzés: duloxetine dr
 97. Visszajelzés: hydrochlorothiazide
 98. Visszajelzés: metformin 1000mg tab
 99. Visszajelzés: mirtazapine for cats
 100. Visszajelzés: wellbutrin anxiety
 101. Visszajelzés: buspar side effects
 102. Visszajelzés: medicine citalopram 10mg
 103. Visszajelzés: muscle relaxer tizanidine
 104. Visszajelzés: bupropion xl 150mg
 105. Visszajelzés: clonidine withdrawal
 106. Visszajelzés: finasteride 1mg cost
 107. Visszajelzés: carvedilol 6 25
 108. Visszajelzés: flagyl dosage
 109. Visszajelzés: price of tadalafil
 110. Visszajelzés: cialis 20mg uk
 111. Visszajelzés: viagra definition
 112. Visszajelzés: levitra price per pill
 113. Visszajelzés: keto diet infographic
 114. Visszajelzés: keto diet info
 115. Visszajelzés: acyclovir side effects
 116. Visszajelzés: amoxicillin 500 mg
 117. Visszajelzés: donepezil 10 mg
 118. Visszajelzés: azithromycin liquid
 119. Visszajelzés: cephalexin for uti
 120. Visszajelzés: erythromycin topical gel
 121. Visszajelzés: azithromycin tablet
 122. Visszajelzés: cialis 20mg
 123. Visszajelzés: viagra cheap
 124. Visszajelzés: viagra dosing
 125. Visszajelzés: sildenafil 100mg sale
 126. Visszajelzés: amazon cialis 20mg
 127. Visszajelzés: levitra bayer
 128. Visszajelzés: sildenafil vs viagra
 129. Visszajelzés: cialis daily south africa
 130. Visszajelzés: 100 mg sildenafil cost
 131. Visszajelzés: sildenafil buy online
 132. Visszajelzés: viagra falls
 133. Visszajelzés: viagra cost
 134. Visszajelzés: viagra discount coupons
 135. Visszajelzés: viagra dose
 136. Visszajelzés: norvasc amlodipine
 137. Visszajelzés: tadalafil
 138. Visszajelzés: vardenafil brand name
 139. Visszajelzés: is metformin safe
 140. Visszajelzés: cialis pharmacy cost
 141. Visszajelzés: amoxicillin for dogs
 142. Visszajelzés: furosemide medication
 143. Visszajelzés: orlistat 60 mg
 144. Visszajelzés: priligy nz
 145. Visszajelzés: generic finasteride nz
 146. Visszajelzés: clomid iui cycle
 147. Visszajelzés: fluconazole dosing times
 148. Visszajelzés: motilium dosage syrup
 149. Visszajelzés: naltrexone oral dosing
 150. Visszajelzés: india cialis generic
 151. Visszajelzés: walmart cialis pharmacy
 152. Visszajelzés: tadalafil online pharmacy
 153. Visszajelzés: generic tadalafil tablets
 154. Visszajelzés: natural cialis gnc
 155. Visszajelzés: generic sildenafil 100mg
 156. Visszajelzés: viagra rx coupon
 157. Visszajelzés: watermelon viagra
 158. Visszajelzés: bbc gay chat room free
 159. Visszajelzés: prozac alternatives
 160. Visszajelzés: quetiapine drug card
 161. Visszajelzés: viagra sample
 162. Visszajelzés: greenstone sertraline
 163. Visszajelzés: buy sildenafil
 164. Visszajelzés: cheap generic cialis
 165. Visszajelzés: cialisthebe.com
 166. Visszajelzés: lilly cialis 5mg
 167. Visszajelzés: cialis 5 mg
 168. Visszajelzés: drugs like cialis
 169. Visszajelzés: purchase generic cialis
 170. Visszajelzés: best mail order viagra
 171. Visszajelzés: viagra sale
 172. Visszajelzés: canadian pharmacy viagra
 173. Visszajelzés: cymbalta depression
 174. Visszajelzés: 1
 175. Visszajelzés: viagra online usa
 176. Visszajelzés: cialis orange pill
 177. Visszajelzés: online generic viagra
 178. Visszajelzés: cheap real sildenafil
 179. Visszajelzés: buy viagra 100mg uk
 180. Visszajelzés: what is cialis taken for
 181. Visszajelzés: generic viagra
 182. Visszajelzés: propecia australia
 183. Visszajelzés: sildenafil viagra
 184. Visszajelzés: medication prednisone
 185. Visszajelzés: cialis for sale mexico
 186. Visszajelzés: 5mg cialis generic
 187. Visszajelzés: where to get cialis
 188. Visszajelzés: zithramax 500 tablet
 189. Visszajelzés: ivermectin ear mites
 190. Visszajelzés: ventolin proventil
 191. Visszajelzés: ivermectin hookworm
 192. Visszajelzés: is ivermectin a steroid
 193. Visszajelzés: cialis after surgery
 194. Visszajelzés: cialis 2.5mg pills
 195. Visszajelzés: cialis with diapoxetine
 196. Visszajelzés: zithromax treatment
 197. Visszajelzés: cheap viagra jelly uk
 198. Visszajelzés: viagra india buy
 199. Visszajelzés: sildenafil cost
 200. Visszajelzés: best meds for ed
 201. Visszajelzés: casino sites 2015
 202. Visszajelzés: purchase viagra online
 203. Visszajelzés: dapoxetine prescription
 204. Visszajelzés: buy cialis genuine
 205. Visszajelzés: azithromycin over counter
 206. Visszajelzés: z pack otc
 207. Visszajelzés: viagra generic online
 208. Visszajelzés: can you buy viagra boots
 209. Visszajelzés: pfizer viagra
 210. Visszajelzés: viagra connect
 211. Visszajelzés: order viagra pills online
 212. Visszajelzés: alternative to viagra
 213. Visszajelzés: viagra tablets
 214. Visszajelzés: side effects of viagra
 215. Visszajelzés: citrato de sildenafila
 216. Visszajelzés: viagra online kaufen
 217. Visszajelzés: cialis on line
 218. Visszajelzés: women viagra
 219. Visszajelzés: cialis daily prescription
 220. Visszajelzés: viagra en ligne
 221. Visszajelzés: online viagra pills
 222. Visszajelzés: viagra prices
 223. Visszajelzés: ivermectin lotion price
 224. Visszajelzés: viagra pornhub
 225. Visszajelzés: brutal sex games
 226. Visszajelzés: liquid cialis
 227. Visszajelzés: viagra for sale
 228. Visszajelzés: female viagra sildenafil
 229. Visszajelzés: roman viagra
 230. Visszajelzés: stromectol in canada
 231. Visszajelzés: order ivermectin 3 mg
 232. Visszajelzés: sildenafil 50 mg precio
 233. Visszajelzés: meritking
 234. Visszajelzés: order zithromax
 235. Visszajelzés: elexusbet
 236. Visszajelzés: eurocasino
 237. Visszajelzés: madridbet
 238. Visszajelzés: meritroyalbet
 239. Visszajelzés: eurocasino
 240. Visszajelzés: eurocasino
 241. Visszajelzés: meritking
 242. Visszajelzés: meritroyalbet
 243. Visszajelzés: tadalafil 20mg cost
 244. Visszajelzés: azithromycin uses
 245. Visszajelzés: 2annuity
 246. Visszajelzés: meritroyalbet
 247. Visszajelzés: real live casino games
 248. Visszajelzés: viagra on line
 249. Visszajelzés: cialis pills 20 mg
 250. Visszajelzés: buy viagra 25 mg
 251. Visszajelzés: blue cialis pill
 252. Visszajelzés: cialis 20mg dosage
 253. Visszajelzés: levitra buy canada
 254. Visszajelzés: perabet
 255. Visszajelzés: viagra pill for men
 256. Visszajelzés: viagra doses 200 mg
 257. Visszajelzés: madridbet
 258. Visszajelzés: stromectol cvs
 259. Visszajelzés: elexusbet
 260. Visszajelzés: buy ventolin online cheap
 261. Visszajelzés: ivermectin coronavirus
 262. Visszajelzés: how is ivermectin made
 263. Visszajelzés: ivermectin bestellen
 264. Visszajelzés: trcasino
 265. Visszajelzés: buy ventolin tablets
 266. Visszajelzés: tombala siteleri
 267. Visszajelzés: where to buy ivermectin
 268. Visszajelzés: flcc alliance
 269. Visszajelzés: meritroyalbet
 270. Visszajelzés: flccc ivermectin
 271. Visszajelzés: ivermectin 4000
 272. Visszajelzés: ivermectin usa price
 273. Visszajelzés: ivermectin 10 mg
 274. Visszajelzés: ivermectin 2ml
 275. Visszajelzés: stromectol order
 276. Visszajelzés: stromectol cost
 277. Visszajelzés: ivermectin purchase
 278. Visszajelzés: ivermectin lotion
 279. Visszajelzés: stromectol for sale
 280. Visszajelzés: cost of ivermectin
 281. Visszajelzés: stromectol tablets
 282. Visszajelzés: ivermectin uk
 283. Visszajelzés: generic viagra sale uk
 284. Visszajelzés: ivermectin online
 285. Visszajelzés: ivermectin buy online
 286. Visszajelzés: ignition casino on ipad
 287. Visszajelzés: stromectol tablets
 288. Visszajelzés: cialis coupon
 289. Visszajelzés: tadalafil vidal
 290. Visszajelzés: what is tadalafil
 291. Visszajelzés: meritroyalbet
 292. Visszajelzés: provigil online uk
 293. Visszajelzés: buy ivermectin pills
 294. Visszajelzés: ivermectin medicine
 295. Visszajelzés: best tadalafil
 296. Visszajelzés: online viagra soft
 297. Visszajelzés: cipla tadalafil review
 298. Visszajelzés: furosemide 160 mg daily
 299. Visszajelzés: ivermectin for gapeworm
 300. Visszajelzés: buy online
 301. Visszajelzés: sildenafil citrate
 302. Visszajelzés: cost for generic cialis
 303. Visszajelzés: cost tadalafil generic
 304. Visszajelzés: baymavi
 305. Visszajelzés: walmart cialis
 306. Visszajelzés: generic sildenafil pills
 307. Visszajelzés: cheap cialis india
 308. Visszajelzés: tombala siteleri
 309. Visszajelzés: prednisone 20mg tab
 310. Visszajelzés: prednisone 20mg per day
 311. Visszajelzés: buy molnupiravir covid
 312. Visszajelzés: side effects of tadalafil
 313. Visszajelzés: child porn
 314. Visszajelzés: steroid side effects
 315. Visszajelzés: cialis with dapoxetine
 316. Visszajelzés: female viagra for sale
 317. Visszajelzés: viagra pornhub
 318. Visszajelzés: borgata casino pa
 319. Visszajelzés: ivermectine posologie
 320. Visszajelzés: tadalafil cialis
 321. Visszajelzés: ivermectin news
 322. Visszajelzés: buy levitra online
 323. Visszajelzés: cephalexin medsafe
 324. Visszajelzés: generic
 325. Visszajelzés: keflex sinusitis
 326. Visszajelzés: cephalexin treatment
 327. Visszajelzés: zithromax classified
 328. Visszajelzés: ivermectin wormer
 329. Visszajelzés: ivermectin use in scabies
 330. Visszajelzés: ivermectin dosing
 331. Visszajelzés: ivermectin cost australia
 332. Visszajelzés: ivermectin cost
 333. Visszajelzés: cephalexin uses
 334. Visszajelzés: buy stromectol 12mg
 335. Visszajelzés: stromectol walmart canada
 336. Visszajelzés: mac azithromycin
 337. Visszajelzés: roxithromycin
 338. Visszajelzés: ivermectin 2mg
 339. Visszajelzés: order ivermectin online
 340. Visszajelzés: acetaminophen vs celebrex
 341. Visszajelzés: ivermectin 6 mg online
 342. Visszajelzés: ivermectin 6mg pills
 343. Visszajelzés: meritroyalbet
 344. Visszajelzés: meritking
 345. Visszajelzés: meritking
 346. Visszajelzés: lasix 40 mg tablet price
 347. Visszajelzés: trcasino
 348. Visszajelzés: buy lasix online paypal
 349. Visszajelzés: ivermectin study nih
 350. Visszajelzés: stromectol medication
 351. Visszajelzés: eurocasino
 352. Visszajelzés: eurocasino
 353. Visszajelzés: ivermectin over counter
 354. Visszajelzés: madridbet
 355. Visszajelzés: luckylandslots.com login
 356. Visszajelzés: cialis black
 357. Visszajelzés: ivermectin for horses
 358. Visszajelzés: canadian rx
 359. Visszajelzés: nih ivermectin
 360. Visszajelzés: swerbus.webgarden.com
 361. Visszajelzés: stromectol sale
 362. Visszajelzés: meritroyalbet
 363. Visszajelzés: eurocasino
 364. Visszajelzés: ivermectin buy uk
 365. Visszajelzés: canadian pharmaceuticals
 366. Visszajelzés: kevasw.webgarden.com
 367. Visszajelzés: 62553dced4718.site123.me
 368. Visszajelzés: walmart cialis prices
 369. Visszajelzés: meritroyalbet
 370. Visszajelzés: online pharmacy canada
 371. Visszajelzés: canadian pharmacy online
 372. Visszajelzés: ivermectin cream 5%
 373. Visszajelzés: buy cialis usa
 374. Visszajelzés: meritroyalbet giriş
 375. Visszajelzés: ivermectin from india
 376. Visszajelzés: online ivermectin
 377. Visszajelzés: buy cialis cheap
 378. Visszajelzés: buy cialis delhi
 379. Visszajelzés: child porn
 380. Visszajelzés: site373681070.fo.team
 381. Visszajelzés: sehytv.wordpress.com
 382. Visszajelzés: canada rx
 383. Visszajelzés: northwest pharmacies
 384. Visszajelzés: liquid ivermectin
 385. Visszajelzés: https://gewrt.usluga.me/
 386. Visszajelzés: drugs for sale
 387. Visszajelzés: site102906154.fo.team
 388. Visszajelzés: canadian pharmacy world
 389. Visszajelzés: hertnsd.nethouse.ru
 390. Visszajelzés: avuiom.sellfy.store
 391. Visszajelzés: pharmacies.bigcartel.com
 392. Visszajelzés: site592154748.fo.team
 393. Visszajelzés: dkyubn.bizwebs.com
 394. Visszajelzés: tadalafil dosages
 395. Visszajelzés: meritroyalbet
 396. Visszajelzés: stromectol sale
 397. Visszajelzés: ivermectin 24 mg
 398. Visszajelzés: psy-
 399. Visszajelzés: projectio
 400. Visszajelzés: moskva psiholog online
 401. Visszajelzés: psy online
 402. Visszajelzés: uels ukrain
 403. Visszajelzés: stromectol 3 mg price
 404. Visszajelzés: bahis siteleri
 405. Visszajelzés: degcv.proweb.cz
 406. Visszajelzés: DPTPtNqS
 407. Visszajelzés: qQ8KZZE6
 408. Visszajelzés: D6tuzANh
 409. Visszajelzés: SHKALA TONOV
 410. Visszajelzés: Øêàëà òîíîâ
 411. Visszajelzés: russianmanagement.com
 412. Visszajelzés: chelovek-iz-90-h
 413. Visszajelzés: 3Hk12Bl
 414. Visszajelzés: 3NOZC44
 415. Visszajelzés: 01211
 416. Visszajelzés: tor-lyubov-i-grom
 417. Visszajelzés: film-tor-2022
 418. Visszajelzés: hd-tor-2022
 419. Visszajelzés: hdorg2.ru
 420. Visszajelzés: buy stromectol online
 421. Visszajelzés: Psikholog
 422. Visszajelzés: netstate.ru
 423. Visszajelzés: meritroyalbet
 424. Visszajelzés: Link
 425. Visszajelzés: cheap stromectol
 426. Visszajelzés: ivermectin nahdi
 427. Visszajelzés: tor-lyubov-i-grom.ru
 428. Visszajelzés: psy
 429. Visszajelzés: chelovek soznaniye mozg
 430. Visszajelzés: stromectol 6mg
 431. Visszajelzés: bit.ly
 432. Visszajelzés: meritking
 433. Visszajelzés: cleantalkorg2.ru
 434. Visszajelzés: bucha killings
 435. Visszajelzés: War in Ukraine
 436. Visszajelzés: Ukraine
 437. Visszajelzés: Ukraine news – live
 438. Visszajelzés: The Latest Ukraine News
 439. Visszajelzés: sildenafil
 440. Visszajelzés: order stromectol 6mg
 441. Visszajelzés: viagra
 442. Visszajelzés: site
 443. Visszajelzés: sildenafil citrate
 444. Visszajelzés: stats
 445. Visszajelzés: revatio
 446. Visszajelzés: Ukraine-war
 447. Visszajelzés: movies
 448. Visszajelzés: gidonline
 449. Visszajelzés: viagra generic
 450. Visszajelzés: web
 451. Visszajelzés: film.8filmov.ru
 452. Visszajelzés: video
 453. Visszajelzés: buy cialis online cheap
 454. Visszajelzés: film
 455. Visszajelzés: cialis over counter
 456. Visszajelzés: lawert.micro.blog
 457. Visszajelzés: liusia-8-seriiaonlain
 458. Visszajelzés: canada pharmacies online
 459. Visszajelzés: canada pharmacies
 460. Visszajelzés: cialis directions
 461. Visszajelzés: kawers.micro.blog
 462. Visszajelzés: filmgoda.ru
 463. Visszajelzés: rodnoe-kino-ru
 464. Visszajelzés: mewser.mystrikingly.com
 465. Visszajelzés: buycialisonline.fo.team
 466. Visszajelzés: stat.netstate.ru
 467. Visszajelzés: lasweb.iwopop.com
 468. Visszajelzés: buy cheap cialis coupon
 469. Visszajelzés: buy tadalafil
 470. Visszajelzés: kalwer.micro.blog
 471. Visszajelzés: buy tadalafil online
 472. Visszajelzés: sY5am
 473. Visszajelzés: buy generic cialis
 474. Visszajelzés: kswbnh.nethouse.ru
 475. Visszajelzés: Dom drakona
 476. Visszajelzés: JGXldbkj
 477. Visszajelzés: aOuSjapt
 478. Visszajelzés: buyviagraonline.proweb.cz
 479. Visszajelzés: ìûøëåíèå
 480. Visszajelzés: psikholog moskva
 481. Visszajelzés: jso7c59f304.iwopop.com
 482. Visszajelzés: A片
 483. Visszajelzés: Usik Dzhoshua 2 2022
 484. Visszajelzés: porno}
 485. Visszajelzés: buy viagra online
 486. Visszajelzés: Dim Drakona 2022
 487. Visszajelzés: buy viagra pills online
 488. Visszajelzés: TwnE4zl6
 489. Visszajelzés: buy viagra online
 490. Visszajelzés: psy 3CtwvjS
 491. Visszajelzés: meriking
 492. Visszajelzés: buy generic viagra online
 493. Visszajelzés: buy viagra cheap
 494. Visszajelzés: lalochesia
 495. Visszajelzés: viagraonline.home.blog
 496. Visszajelzés: buy generic viagra pills
 497. Visszajelzés: canadian drug
 498. Visszajelzés: film onlinee
 499. Visszajelzés: canadian pharmacy world
 500. Visszajelzés: online drug store
 501. Visszajelzés: Northwest Pharmacy
 502. Visszajelzés: stromectol for sale
 503. Visszajelzés: buy ivermectin online
 504. Visszajelzés: stromectol nuzeniec
 505. Visszajelzés: psycholog-v-moskve.ru
 506. Visszajelzés: psycholog-moskva.ru
 507. Visszajelzés: canada online pharmacy
 508. Visszajelzés: 3qAIwwN
 509. Visszajelzés: stromectol 6 mg pills
 510. Visszajelzés: video-2
 511. Visszajelzés: sezons.store
 512. Visszajelzés: web904.comstromectol-buy
 513. Visszajelzés: socionika-eniostyle.ru
 514. Visszajelzés: psy-news.ru
 515. Visszajelzés: canadian pharmacy king
 516. Visszajelzés: stromectol 6 mg
 517. Visszajelzés: buy stromectol
 518. Visszajelzés: cialis from canada
 519. Visszajelzés: 000-1
 520. Visszajelzés: 3SoTS32
 521. Visszajelzés: 3DGofO7
 522. Visszajelzés: buy viagra online usa
 523. Visszajelzés: canadian medications
 524. Visszajelzés: challonge.comesapenti
 525. Visszajelzés: buy viagra usa
 526. Visszajelzés: buy viagra online
 527. Visszajelzés: dsdgbvda.zombeek.cz
 528. Visszajelzés: online pharmacy canada
 529. Visszajelzés: canadian rx
 530. Visszajelzés: canada viagra
 531. Visszajelzés: canadian pharmacies
 532. Visszajelzés: rftrip.ru
 533. Visszajelzés: madridbet
 534. Visszajelzés: stromectol purchase
 535. Visszajelzés: dolpsy.ru
 536. Visszajelzés: hydroxychloroquine price
 537. Visszajelzés: northwest pharmacies
 538. Visszajelzés: logarkomx
 539. Visszajelzés: kin0shki.ru
 540. Visszajelzés: 3o9cpydyue4s8.ru
 541. Visszajelzés: Bahiscom
 542. Visszajelzés: Betmatik
 543. Visszajelzés: Betist
 544. Visszajelzés: Cratosslot
 545. Visszajelzés: Betlike
 546. Visszajelzés: Betebet
 547. Visszajelzés: Mariobet
 548. Visszajelzés: Tempobet
 549. Visszajelzés: Tipobet
 550. Visszajelzés: Klasbahis
 551. Visszajelzés: Vdcasino
 552. Visszajelzés: Casinoeuro
 553. Visszajelzés: imajbet
 554. Visszajelzés: imajbet giris
 555. Visszajelzés: Sahabet
 556. Visszajelzés: mb588.ru
 557. Visszajelzés: stromectol headache
 558. Visszajelzés: stromectol medication
 559. Visszajelzés: 1xbet
 560. Visszajelzés: Bahigo
 561. Visszajelzés: Bahis siteleri
 562. Visszajelzés: En iyi bahis siteleri
 563. Visszajelzés: Onwin
 564. Visszajelzés: Kralbet
 565. Visszajelzés: Tipobet Giriş
 566. Visszajelzés: Betkolik
 567. Visszajelzés: Casino Siteleri
 568. Visszajelzés: Bettilt
 569. Visszajelzés: Betasus
 570. Visszajelzés: newsukraine.ru
 571. Visszajelzés: Dinamobet
 572. Visszajelzés: Jojobet
 573. Visszajelzés: Jojobet giriş
 574. Visszajelzés: en güncel bahis siteleri
 575. Visszajelzés: Hepsibahis
 576. Visszajelzés: Marsbahis
 577. Visszajelzés: Güncel bahis siteleri
 578. Visszajelzés: dramamhinca.zombeek.cz
 579. Visszajelzés: stromectol stock
 580. Visszajelzés: kamagra chewable
 581. Visszajelzés: meritking
 582. Visszajelzés: edu-design.ru
 583. Visszajelzés: tftl.ru
 584. Visszajelzés: canadian viagra
 585. Visszajelzés: stromectol stock
 586. Visszajelzés: stromectol biam
 587. Visszajelzés: brutv
 588. Visszajelzés: stromectol children
 589. Visszajelzés: canada online pharmacy
 590. Visszajelzés: site 2023
 591. Visszajelzés: propecia tablets buy
 592. Visszajelzés: buy propecia cheap uk
 593. Visszajelzés: online pharmacies canada
 594. Visszajelzés: grandpashabet
 595. Visszajelzés: canadian medications
 596. Visszajelzés: canada online pharmacies
 597. Visszajelzés: canada viagra
 598. Visszajelzés: dustpontisrhos.zombeek.cz
 599. Visszajelzés: canada viagra
 600. Visszajelzés: sitestats01
 601. Visszajelzés: 1c789.ru
 602. Visszajelzés: cttdu.ru
 603. Visszajelzés: buy viagra usa
 604. Visszajelzés: 1703
 605. Visszajelzés: hdserial2023.ru
 606. Visszajelzés: serialhd2023.ru
 607. Visszajelzés: viagra canada
 608. Visszajelzés: challonge.comtownsiglutep
 609. Visszajelzés: matchonline2022.ru
 610. Visszajelzés: order cenforce 100
 611. Visszajelzés: super kamagra
 612. Visszajelzés: bit.ly/3OEzOZR
 613. Visszajelzés: bit.ly/3gGFqGq
 614. Visszajelzés: bit.ly/3ARFdXA
 615. Visszajelzés: super vidalista
 616. Visszajelzés: bit.ly/3ig2UT5
 617. Visszajelzés: bit.ly/3GQNK0J
 618. Visszajelzés: Grandpashabet
 619. Visszajelzés: grandpashabet
 620. Visszajelzés: canada viagra
 621. Visszajelzés: bep5w0Df
 622. Visszajelzés: stromectol 12mg tablet
 623. Visszajelzés: www
 624. Visszajelzés: canada pharmacy online
 625. Visszajelzés: icf
 626. Visszajelzés: 24hours-news
 627. Visszajelzés: rusnewsweek
 628. Visszajelzés: uluro-ado
 629. Visszajelzés: irannews.ru
 630. Visszajelzés: klondayk2022
 631. Visszajelzés: canadian pharmaceuticals
 632. Visszajelzés: gravatar.comkqwsh
 633. Visszajelzés: canadian pharmacy cialis
 634. Visszajelzés: milf porno
 635. Visszajelzés: Lincoln Georgis
 636. Visszajelzés: canadianpharmacy
 637. Visszajelzés: canada rx
 638. Visszajelzés: canadian pharmacy
 639. Visszajelzés: tqmFEB3B
 640. Visszajelzés: canadian pharmacy meds
 641. Visszajelzés: madridbet
 642. Visszajelzés: fuck google
 643. Visszajelzés: canada drugs online
 644. Visszajelzés: canadian pharmacy world
 645. Visszajelzés: fuck google
 646. Visszajelzés: fuvk google
 647. Visszajelzés: okey oyna
 648. Visszajelzés: fuck google
 649. Visszajelzés: fuck google
 650. Visszajelzés: madridbet
 651. Visszajelzés: mangalib
 652. Visszajelzés: sildenafil dapoxetine
 653. Visszajelzés: canada pharmacy online
 654. Visszajelzés: Cory Chase MILF City
 655. Visszajelzés: career development skills
 656. Visszajelzés: domain
 657. Visszajelzés: Dragon Awaken hack
 658. Visszajelzés: Homescapes hack 2022
 659. Visszajelzés: onlyfans leaked
 660. Visszajelzés: xvideos2
 661. Visszajelzés: onlyfans leaked
 662. Visszajelzés: Locksmith
 663. Visszajelzés: organic foot lotion
 664. Visszajelzés: valentines gift
 665. Visszajelzés: natural allergy relief
 666. Visszajelzés: organic sunscreens
 667. Visszajelzés: valentine pillow
 668. Visszajelzés: x
 669. Visszajelzés: 9xflix
 670. Visszajelzés: xnxx
 671. Visszajelzés: Australia Porn Stars
 672. Visszajelzés: lock repair
 673. Visszajelzés: 123movies
 674. Visszajelzés: 8 Ball Pool cheats ios
 675. Visszajelzés: مجله اوپسی
 676. Visszajelzés: Drill Lock
 677. Visszajelzés: manejo de redes sociales
 678. Visszajelzés: como hacer una pagina web
 679. Visszajelzés: diseño de paginas web
 680. Visszajelzés: manejo de redes sociales
 681. Visszajelzés: diseño de paginas web
 682. Visszajelzés: manejo de redes sociales
 683. Visszajelzés: como hacer una pagina web
 684. Visszajelzés: diseño de paginas web
 685. Visszajelzés: diseño de paginas web
 686. Visszajelzés: Click Here
 687. Visszajelzés: Click Here
 688. Visszajelzés: Click Here
 689. Visszajelzés: drugs for sale
 690. Visszajelzés: Click Here
 691. Visszajelzés: Click Here
 692. Visszajelzés: Real Racing 3 cheat proof
 693. Visszajelzés: Angry Birds 2 proof
 694. Visszajelzés: Big Farm hack free
 695. Visszajelzés: Brawlhalla hack 2020
 696. Visszajelzés: 온라인카지노
 697. Visszajelzés: Click Here
 698. Visszajelzés: allure beauty box
 699. Visszajelzés: allure beauty box
 700. Visszajelzés: allure beauty box
 701. Visszajelzés: ThredUp Haul
 702. Visszajelzés: Allure Beauty Box
 703. Visszajelzés: Allure Beauty Box
 704. Visszajelzés: convert 120 cm to in
 705. Visszajelzés: over hard eggs
 706. Visszajelzés: 70 kg to lbs
 707. Visszajelzés: simply health therapy
 708. Visszajelzés: Truffle salt
 709. Visszajelzés: http //tvone.tv/activate
 710. Visszajelzés: uwcu.org/activate
 711. Visszajelzés: Click Here
 712. Visszajelzés: canada pharmacy online
 713. Visszajelzés: super kamagra dapoxetine
 714. Visszajelzés: optibreed
 715. Visszajelzés: nutribird
 716. Visszajelzés: nutblend
 717. Visszajelzés: hand-feeding
 718. Visszajelzés: 온라인카지노
 719. Visszajelzés: madridbet
 720. Visszajelzés: Click Here
 721. Visszajelzés: SHEIN jewelry
 722. Visszajelzés: Le duo review
 723. Visszajelzés: Click Here

Comments are closed.